Gratis adviesgesprek
Zoeken

Zeven tips om uw huis koel te houden

Zeven tips om uw huis koel te houden

Zeven tips om uw huis koel te houden

Volgens de meteorologen hebben we dit jaar weer een warme zomer voor de boeg. Binnen in de woning is het vaak nog wel uit te houden. Maar als de hoge temperaturen langer aanhouden, dan is het lastig om een huis koel te houden. Bekijk in dit artikel zeven tip tips om uw huis koel te houden:

 

1. Strategisch ramen openzetten
Zet ’s ochtends direct als u wakker bent, als het nog koel is in de ochtend, de ramen en deuren tegen elkaar open. ‘s Ochtends is het nog koel buiten, waardoor er frisse wind naar binnen komt. Sluit vervolgens de ramen en deuren weer voordat de temperaturen stijgen. Voorkom dat de zon naar binnen kan schijnen door deuren en ramen af te sluiten met gordijnen of bijvoorbeeld dichte luxaflex dicht aan de kant waar de zon staat. In de avond (en nacht) kunnen de ramen en deuren weer open gezet worden, zodat de warme lucht weg kan waaien. Denk ook aan de trap naar de vliering.

2. Zorg voor (natuurlijke) zonwering.
Het gebruik van een luifel of zonnescherm is een effectieve manier om termpartuurstijging te reduceren. In een klimaat zoals in Nederland kan het gebruik van zonneschermen tot zo’n 33 procent energiebesparing opleveren. Dit kan het gebruik van airconditioning overbodig maken. Het planten van leilindes voor de woning is een goede optie voor natuurlijke zonwering. De takken van deze boom worden horizontaal gebonden, waardoor er een natuurlijk zonnescherm ontstaat.

3. Zorg voor spouwmuurisolatie om de warmte buiten te houden
U houdt uw huis koel door het goed te isoleren. De spouwmuren van woningen die gebouwd zijn voor 1980 zijn meestal niet geïsoleerd. Niet- geïsoleerde spouwmuren zijn gevuld met lucht. De lucht beweegt door de ruimte en vervoert in de zomer warme lucht naar binnen en koude lucht naar buiten. Door het toepassen van spouwmuurisolatie wordt onnodig warmteverlies tegengegaan en blijft het huis bij hoge temperaturen koel. Bovendien zorgt het in de winter voor een forse besparing op de energierekening.

4. Investeer in een goed airco
Airconditioning wordt vaak ingezet om het in huis koel te maken. Met een (mobiele) airco kan iedere ruimte op temperatuur gebracht worden. Een airco koelt en verlaagd de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte, het helpt direct. Indien er gebruik gemaakt wordt van een airco, is het belangrijk om de koele lucht ook ín de woning te houden. Door het toepassen van spouwmuurisolatie wordt de warmte buiten gehouden. Daarnaast zorgt isolatie er voor dat de koele lucht van de airco niet naar buiten verdwijnt. Het toepassen van spouwmuurisolatie kan er zelfs voor zorgen dat een airco beperkter ingezet hoeft te worden.

5. Voorkom het binnenkomen van warmte via het dak met dakisolatie
In de zomer sluipt een groot deel van de warmte via het dak naar binnen. Een goed geïsoleerd dak staat samen met andere isolatie maatregelen in uw woning garant voor een comfortabele binnentemperatuur. Daarbij bespaard u flink op uw energierekening met een optimaal geïsoleerde woning.  Tel daarbij op dat er zo’n dertig procent van de investeringskosten via de SEEH investeringssubsidie teruggevorderd kan worden voor dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Dit betekent dat de investering zo is terugverdiend!

6. Zet een ventilator op een slimme manier in
Een ventilator of air-cooler zorgt er voor dat de woning aangenamer aanvoelt. Veel mensen gebruiken een ventilator door deze op zichzelf te richten. Dit zorgt voor wat tijdelijke verkoeling, maar deze verkoeling treedt alleen op in de directe omgeving van het apparaat. Om de gehele ruimte te kunnen koelen, kan een ventilator warme lucht van binnen naar buiten laten blazen. Zoek eerst uit vanuit welke richting de wind komt. Plaats de ventilator bij het raam dat in de luwte van de wind ligt. Zorg dus eerst voor een klein onderzoekje voordat een ventilator geplaatst wordt!

7. Vermijd apparatuur die warmte opwekt
Probeer ’s zomers warme (gloei)lampen, kaarsen en elektrische apparatuur die warmte afgeven zoveel mogelijk te mijden, deze kunnen namelijk veel warmte afgeven. Stel het stofzuigen uit tot ’s avonds, draai een wasje als u opstaat. Vermijd  kookfornuis of oven door eens een zomerse salade op tafel te zetten of buiten de barbecue te gebruiken.