Energielabel C voor kantoorpanden

24 maart 2023

Vanaf 2023 moeten eigenaren van kantoorpanden energielabel C of hoger hebben. Heeft uw pand geen energielabel A, B of C? Dan mag u het gebouw niet meer als kantoorpand gebruiken. Om energielabel C of hoger te krijgen, moet uw pand aan verschillende eisen voldoen. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om kantoorpanden te verduurzamen en kunnen de isolatie oplossingen van Van de Bunt daaraan bijdragen.

De eisen voor energielabel C of hoger

Er zijn een aantal belangrijke eisen waar elk kantoorpand aan moet voldoen voor energielabel C of hoger.

Energiebesparende verlichting

Het kantoorpand moet voorzien zijn van energiezuinige verlichting zoals LED-verlichting. Daarnaast moeten er aanwezigheidsdetectoren worden geïnstalleerd, zodat de verlichting alleen aan is wanneer dat nodig is.

Goede isolatie

Het pand moet goed geïsoleerd zijn om warmteverlies te voorkomen. Dit kan worden bereikt door het isoleren van de muren, het dak, de vloer en het gebruiken van dubbel glas.

Energiezuinige installaties

Het kantoorpand moet worden uitgerust met energiezuinige installaties, zoals HR-ketels, warmtepompen en zonnepanelen. Deze installaties moeten bovendien goed onderhouden worden, zodat ze optimaal blijven functioneren.

Klimaatbeheersing

Het pand moet worden voorzien van een goede klimaatbeheersing, zoals een verwarmings- en koelingssysteem dat efficiënt werkt en alleen wordt gebruikt wanneer dat nodig is.

Door aan bovenstaande eisen te voldoen kan een kantoorpand energielabel C verkrijgen. Het energielabel laat zien hoe energiezuinig het pand is en kan ook helpen om te bepalen welke energiebesparende maatregelen nog meer genomen kunnen worden om het pand nog energiezuiniger te maken en zo bijvoorbeeld van energielabel C naar B te gaan.

Mogelijkheden tot verduurzaming

Voldoet uw kantoorpand nog niet aan energielabel C? Denk dan eens aan een goede isolatie om uw kantoorpand te verduurzamen. Er zijn verschillende vormen van isolatie die bijdragen aan het verkrijgen van energielabel C.

  • Spouwmuurisolatie: Hierbij wordt isolatiemateriaal in de spouwmuur aangebracht om warmteverlies te voorkomen.
  • Dakisolatie: Dit kan zowel aan de binnen- als de buitenkant van het dak worden aangebracht en zorgt ervoor dat warmte in de woning blijft.
  • Vloerisolatie: Hierbij wordt isolatiemateriaal onder de vloer aangebracht om koude lucht uit de kruipruimte tegen te houden en warmte in de woning te behouden.
  • Bodemisolatie: Dit is een methode om de vloer van een kruipruimte te isoleren. Hierbij wordt er isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht om koude en vochtige lucht uit de ruimte te verminderen en warmteverlies te beperken.

Subsidies voor verduurzaming

Er zijn veel subsidies beschikbaar voor ondernemers die hun kantoorpand willen verduurzamen. De overheid wil bedrijven namelijk stimuleren om te investeren in energiebesparing, ook al voldoen panden reeds aan energielabel C. We zetten een aantal relevante subsidies voor u op een rijtje:

Milieu investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investering (VAMIL)
Deze regelingen bieden fiscale voordelen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals duurzame energieopwekking en energiebesparende maatregelen. Met de MIA en VAMIL kunnen ondernemers hun fiscale winst verlagen en hoeven daardoor minder belasting te betalen.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Met deze regeling kunt u als ondernemer een subsidie ontvangen voor het investeren in zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers of windturbines.

Energie-investeringsaftrek (EIA)
Dit is een fiscale regeling waarmee ondernemers fiscaal voordeel kunnen behalen bij investeringen in energiebesparende technieken en duurzame energie. De EIA biedt 45% fiscale aftrek op de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen die voldoen aan de gestelde energieprestatie-eisen.

Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen)
Wanneer u als ondernemer financiering nodig hebt om energielabel C te kunnen verkrijgen, helpt de regeling BMKB-Groen u hierbij. Het krediet wordt verstrekt door banken en andere financiële instellingen die zijn aangesloten bij de Borgstelling MKB-kredieten regeling van de overheid. Het krediet wordt gedekt door de overheid en de bank hoeft dus minder eigen vermogen in te brengen. Hierdoor is het risico voor de bank lager en is het makkelijker om een lening te krijgen.

Isolatie door Van de Bunt Isolatietechniek

Voldoet uw bedrijf nog niet aan de eisen voor energielabel C? Dan kunnen wij u helpen om uw kantoorpand te verduurzamen door middel van onze isolatie oplossingen. Van de Bunt Isolatietechniek bestaat al ruim 15 jaar, waardoor onze medewerkers veel vakkennis hebben. Daarnaast hebben wij adviseurs die gespecialiseerd zijn in de zakelijke markt, waardoor zij ook verstand hebben van kantoorpanden en ondernemers eerlijk advies kunnen geven in welke stappen er mogelijk zijn.

Ons bedrijf is gevestigd in Putten. We kiezen ervoor om op lokaal niveau te werken, omdat we het belangrijk vinden om duurzaamheid na te streven in alles wat we doen. Naar de andere kant van het land reizen vinden wij daar niet bij aansluiten.

Bent u op zoek naar een isolatiebedrijf in de omgeving van Putten dat gespecialiseerd is in duurzame en hoogwaardige isolatie oplossingen? Neem gerust contact met ons op voor vragen of isolatie-advies.